Istorijat

Planinarsko-ekološko udruženje „Povlen” iz Valjeva je osnovano 17. marta 2003. godine, na inicijativu grupe planinara, ljubitelja prirode i entuzijasta iz Valjeva. Od svog osnivanja je član Planinarskog saveza Srbije. Na osnovu izmena Zakona o sportu, u toku 2012. godine, PEU „Povlen” menja svoj naziv u Planinarski klub „Povlen”.

Ciljevi i zadaci su očuvanje prirode kroz edukaciju i širenje ekološke svesti i morala, popularizacija prirodnih lepota Srbije, posebno Valjevskih planina i šuma, kao i flore i faune na njima. Poseban akcent je dat na planinarske aktivnosti, razvoj planinarskog sporta i podsticanje ljubavi prema prirodi, kao i njena zaštita.

PK „Povlen” je od 2004. pa nadalje, svake godine bio domaćin republičkim i tradicionalnim akcijama, a 2013. godine je bio domaćin i TABOR-u planinara. Jedna velika pogodnost za dalji razvoj planinarskih aktivnosti našeg kraja je podatak da Evropski pešački put E-7 prolazi preko valjevskih planina.

Za poslednjih petnaest godina je kroz obuku-projekat Boravak u prirodi i Planinarenjem do zdravlja, prošlo oko 2000 mladih planinara. Projekat Valjevskim planinama u pohode, koji je realizovan kroz napred navedene akcije, promovisane su lepote našeg kraja: planine Povlen, Maljen, Medvednik, Jablanik, reka Gradac… Preko 4000 učesnika je uzelo učešća u tom projektu iz raznih krajeva Srbije, eks Jugoslavije, Kanade, Amerike, Nemačke, Norveške, Švajcarske…

Nadamo se da će ovaj sažetak svakoj osobi, koja ga bude čitala, pomoći da se ljubav ka prirodi i planinarstvu još više razvije, a boravak u prirodi učini sigurnijim i prijatnijim.

Kako bi svoje ciljeve i zadatke što uspešnije ostvarili, kupili smo deset ari placa, a 2009. godine počeli sa gradnjom planinarskog doma u podnožju vrha Velikog Povlena, na 1145,82 m/nm. Pre svega samostalnim radom i ulaganjem smo uspeli da napravimo ovaj dom površine 150 m² u kojem može da boravi preko 20 osoba. Trpezarija je kapaciteta do 50 osoba, kuhinja je dobro opremljena za pripremu obroka i urađeno je kupatilo. Pored doma se nalazi i naš prvi objekt, kao planinarsko sklonište, kapaciteta 6-7 ležaja. Dom još nismo potpuno završili, ali je već godinama u upotrebi. Ako imate mogućnosti da nam u ovom radu pomognete i učestvujete, kao i da date savete i predloge, slobodno se javite na adresu kluba.

Nadamo se da će ovaj objekt pomoći razvoju planinarstva i turizma našeg kraja, a naš rad ceniti i sačuvati budući planinari.